OVER ONS
Deze site van de Stichting heeft tot doel u te informeren over de dr. Reijntjes Dovenschool op Sri Lanka die Tineke de Silva-Nijkamp heeft opgericht en die dove kinderen de kans op onderwijs en het zelfstandig opbouwen van een toekomst geeft.
Mocht u vragen hebben over deze site, de stichting of de dovenschool kunt u hier contact opnemen met een van de bestuursleden van de stichting.
Bestuur van de Stichting tot Steun aan de Dr. Reijntjes Dovenschool in Sri Lanka
-
Voorzitter: Drs. Robert Jan Reijntjes (zoon van Dr. Reijntjes)
-
Secretaris : Mrs. Barbara Lems
-
Penningmeester : Mr. Wessel van Ee
-
Bestuursleden : Mrs. Willemijn ten Brink en Mr. Bill Engbers
-
Contactpersoon in Nederland : Mrs. Barbara Lems
TINEKE
In 2019 bestond de Dr. Reijntjes Dovenschool in Sri Lanka 35 jaar.
Het begon allemaal in de zeventiger jaren in Enschede.
Tineke Nijkamp, geboren in Lonneker, was logopediste en lerares op de Dr. Huizingschool in Enschede. Zij ontmoette Susiri de Silva, een Sri Lankaan, in 1973. Susiri studeerde 2 jaar aan het ITC en was tevens tijdelijk docent aan de AKI in Enschede, waar Tineke de Avond Kunst Academie volgde. In 1979 trouwden zij en woonden in Enschede tot 1984. In 1984 verhuisden zij samen naar Sri Lanka, waar Susiri een drukkerij startte en Tineke de Dr. Reijntjesdovenschool oprichtte. Tineke's eerste bezoek aan Sri Lanka was in 1974, toen Susiri haar zijn land wilde laten zien. Al snel na aankomst bezocht Tineke een Dovenschool en ontmoette dove kinderen. Ze raakte onder de indruk van het lot van kinderen met een aangeboren doofheid in Sri Lanka. Voor deze groep kinderen waren in dit land weinig onderwijsmogelijkheden. Vooral de dove kinderen van arme ouders in afgelegen dorpen kregen geen hulp en werden vaak bij grootouders ondergebracht omdat men dacht dat ze geestelijk gehandicapt waren en een slechte invloed op de andere kinderen uit het gezin zouden hebben. Hun doofheid werd vaak niet onderkend.
Tineke besloot deze groep kansarme kinderen op te vangen en begon een school voor kinderen met een aangeboren doofheid (“doofstom”). Dr. Reijntjes, Keel, Neus en Oorarts in Enschede en consulent op de Dr. Huizingschool hoorde over de initiatieven van Tineke in Sri Lanka met wie hij jarenlang had samengewerkt.
Door de goede onderlinge contacten en steun vanuit Nederland, mede georganiseerd door Dr. Reijntjes, kon Tineke de school uitbreiden en noemde haar project de “Dr. Reijntjes Dovenschool in Sri Lanka”. Het aantal leerlingen steeg gestaag, in 2007 waren er 120 dove leerlingen. Sedert 35 jaar heeft Tineke de Silva- Nijkamp met ongelofelijk veel elan en tomeloze inzet de dovenschool geleid naar een nationaal bekende opleiding voor dove kinderen in Sri Lanka. De kinderen worden dag en nacht opgevangen. Ze verblijven van 6 tot 18 jaar in het School Internaat. Ze volgen de lagere- en middelbare school opleiding, gevolgd door een van de vakopleidingen.
SRI-LANKA
Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en de islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.
Sri Lanka staat bekend om de productie en export van peper, edelstenen, vis, kleding, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en het landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.
Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen.
Sinds de jaren 70 van de 20e eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog, die dertig jaar duurde. Tienduizenden mensen kwamen daarbij om. Sinds aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw de vrede is hersteld, herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog en maakt er reclame voor, dat het een aantrekkelijk land is voor toeristen.
DR. REIJNTJES DOVENSCHOOL
De opleiding is sterk praktijkgericht op banen waarbij hun handicap geen belemmering behoeft te zijn. Zo worden opleidingen verzorgd in de IT sector, het bewerken van land, visagie, kapster en werk in naai-ateliers. Tineke beschouwt de opleiding pas als afgerond zodra er een passende baan is gevonden en laat de kinderen dan onder leiding gaan. Op deze wijze zijn vele dove kinderen, die zonder deze opvang een erg onzekere toekomst hadden, goed terecht gekomen.
Voor haar werkzaamheden ontving Tineke de Silva- Nijkamp een koninklijke onderscheiding.
Per 1 januari 2019 is Tineke's zoon Mudithe tot directeur benoemd van de Dr. Reijntjesdovenschool in Sri Lanka, en is hier inmiddels vol overgave mee is gestart.
Vanuit Nederland wordt de Dr. Reijntjes Dovenschool reeds vele jaren financieel ondersteund door de Stichting tot Steun aan de Dr. Reijntjes Dovenschool in Sri Lanka. De huidige voorzitter van de Stichting is de zoon van Dr. Reijntjes, Robert Jan Reijntjes.
Vanwege het 35 jarige Jubileum vonden in februari in Sri Lanka veel feestelijkheden plaats voor de leerlingen, hun ouders en de plaatselijke autoriteiten. In juli van dat jaar werd het 7e lustrum gevierd met buitenlandse gasten uit Nederland. Ook de Ambassadeur van Nederland in Sri Lanka, beschermvrouwe van de school, was bij beide vieringen aanwezig.
Robert Jan Reijntjes: “ Het is een prachtig project, geleid door de bevlogen Tineke de Silva - Nijkamp, die een grote groep kinderen met aangeboren doofheid in Sri Lanka een zekere toekomst heeft gegeven. Tineke is geen onbekende in Twente. Zij stond met haar levenswerk geregeld in de kranten en gaf bij haar laatste bezoek aan Nederland in 2015 ook een uitgebreid interview op RTV Oost. Het is geweldig te zien, dat Tineke de Silva-Nijkamp zoveel kansarme dove kinderen met haar project heeft verzekerd van een goede toekomst. Zij verdient daarvoor alle lof!"