top of page
DR. REIJNTJES

De Dovenschool is vernoemd naar Dr. Reijntjes. Hij was een bekende KNO-arts in Enschede, waar Tineke de Silva-Nijkamp 12 jaar mee samenwerkte in de Prof. Dr. Huizingschool (school voor dove kinderen) in Enschede, voordat zij in 1984 de Dr. Reijntjesdovenschool in Sri Lanka, startte. Dr. Reijntjes was haar leermeester en hielp haar enthousiast mee om alles voor te bereiden voor de oprichting van de Dovenschool in Sri Lanka. Dr. Reijntjes overleed in 2010 op 95-jarige leeftijd.

ONDERWIJSMETHODE
DE ONDERWIJSMETHODE

Total Communication Method

In de Dovenschool wordt de "Total Communication Method" gebruikt. Deze methode combineert mondelinge en manuele technieken, waaronder gesproken taal, schrijven, tekenen, vinger-alfabet en liplezen. Alle dove leerlingen van de school dragen hoortoestellen die door de school zijn gedoneerd.

De school heeft een digitale audiometer om een gehoortest te doen en een audiogram te maken. De leerlingen krijgen logopedieles van een goed opgeleide logopedist. (Kelaniya Universiteit)De klassen zijn niet gebaseerd op leeftijd maar op het cognitieve niveau van het kind. Alle vakken van een reguliere school worden in de Dovenschool onderwezen.Er wordt veel aandacht besteed aan vakken die de kinderen aansporen om zich te uiten, omdat dit een gebied is waar ze meestal problemen hebben.

Onderdrukte emoties worden door middel van drama naar buiten gebracht, via een ervaren dramadocent. Danslessen worden gegeven onder begeleiding van een trommel, waarvan zij de trillingen kunnen ontvangen. Een kunstenaar geeft ééns per week schilderlessen. De leerlingen hebben inmiddels bij kunstwedstrijden al verschillende prijzen gewonnen.

Deze onderwijsmethode geeft de leerling de vrijheid om de voor haar/hem beste voorkeur te ontwikkelen.

De stafleden onderwijzen de leerlingen in de nationale Sri Lankaanse Gebarentaal. In individuele logopedielessen wordt hun uitspraak getraind. Alle leerlingen krijgen een gratis hoortoestel.

Schermafbeelding%25202020-07-09%2520om%2
OPLEIDING & FACILITEITEN

Er wordt veel aandacht besteed aan expressie-vakken (schilderen, boetseren, dansen, etc). Drama neemt een belangrijke plaats in voor dove kinderen en dit blijkt een goede methode om als uitlaatklep fungeren.

Als de leerlingen 18 jaar zijn kunnen ze het O-Level (MAVO) diploma halen of een van de vakopleidingen (confectie, computer, zeefdruk, timmerman, etc.) volgen. Wanneer ze deze opleiding hebben afgerond helpt de school hen om een baan te vinden. 

Op de website van de school staat een uitgebreid overzicht van alle aangeboden faciliteiten.

Schermafbeelding%25202020-07-09%2520om%2
OPLEIDING & FACILITEITEN
bottom of page